Навігація
Головна
Новини
Про район
Фотогалерея
Літературне об`єднання
Сфера послуг
Посилання
Файловий архів
Каталог підприємств
Дошка оголошень

Зворотний зв'язок
Гостьова книга
Пошук по сайту
Мапа району
Карта сайту
Авторизація
Ім`я

Пароль



Ще не зареєстровані?

 РЕЄСТРАЦІЯ 


Забули пароль?

 ВІДНОВИТИ 
Останні статті
Печерський Віталій
Нове перейменування ...
Подарунок до річниці...
Катеринич Павло Миха...
Байдикова Олександра...
5 нових компаній
ООО Комэлектронпром
Отрада, ООО
Приватне підприєм...
Кодимський районн...
Відділення зв’язк...
Лічильники_
Структура статей
Усі статті » Влада, закон » Програма «Питна вода Кодимського району на 2006-2020 рр.»
Програма «Питна вода Кодимського району на 2006-2020 рр.»

Програма «Питна вода Кодимського району на 2006-2020 рр.»: проблеми і перспективи

Вже неодноразово сесійні засідання, колегії та різноманітні наради присвячуються важливій та актуальній для нашого району проблемі нормального забезпечення населення якісною питною водою. Розуміння важливості проблеми владою та депутатським корпусом є. Це показали слухання даного питання на останній сесії районної ради. Залишається тільки перейти від декларацій до реальних справ. І хоча деякі зрушення в цьому плані очевидні, однак це ще далеко не все, як повинно бути в ідеалі.

Слід відзначити, що колишній голова райдержад-міністрації В.І. Погорілий започаткував реформування в системі водозабезпечення населення району. Він особисто приділяв велику увагу цьому питанню, особливо, що стосується наведення нормального стану у водозабезпеченні жителів районного центру. Є сподівання, що і нове керівництво району продовжить цю лінію. Якісна питна вода – це, перш за все, здоров’я людей. Добре, що до нас вже приходить розуміння цього. Та багато хто все ж легковажно ставиться до цієї проблеми. А особливо зараз, коли після затяжних дощів піднявся рівень ґрунтових вод та фактично з’єднався вигрібними ямами. Отож якою є якість криничної води, яку споживає переважна частина мешканців району, що не підключені до централізованого водозабезпечення, ми відчуваємо на собі. Це – катастрофа. Особливо в мікрора-йоні кодимського «озера». Та вода нині знаходиться й в погребах тих помешкань, де її ніколи не помічалось. А значить це проблема не тільки «озера».

Дуже слушною була пропозиція депутата районної ради, директора СТОВ «АФ «Кодима» М.В. Сорочана стосовно обладнання в проблемних місцях бюветів (водорозбірних колонок) для створення населенню можливостей користуватися які-сною питною водою (хоча якою є якість водопроводної води, ми теж можемо тільки здогадуватись ніхто цю інформацію не оприлюднює). Бо ж далеко не кожен в наш складний час може дозволити собі привозити питну джерельну воду чи купляти її в магазині. Дана пропозиція знайшла своє відображення у рішенні сесії. Отож тепер питання тільки за діями влади – як оперативно вона відреагує та спрацює. Важко сказати, наскільки технологічно та фінансово складно провести даний вид робіт, але це слід робити. Не варто забувати про це і в той період, коли рівень ґрунтових вод опуститься (як у нас звичайно буває). А робити все для мінімізації можливих ризиків та проблем. Оце буде по-господарськи. Та й буде виглядати як справжня турбота про людей. Є сподівання, що наша влада хоч перед місцевими виборами щось зробить. Бо ж з яким обличчям на них іти? За даними відділу архітектури, містобудування та житлово-комунального господарства протяжність водопровідних мереж в районі на даний час складає близько 90 км. І це тільки магістральні, а ще є близько 60 км підвідних мереж. Значна частина водопроводів виконана із сталевих труб. Нормативний строк експлуатації сталевої труби в магістральному водопроводі складає 20 років, а в підвідних мережах – 15 років. Враховуючи, що система водопостачання в м.Кодимі почала будуватись в 30-40 роки минулого століття, можна вважати, що всі сталеві водопроводи сьогодні вичерпали свій ресурс придатності. З цієї причини через корозію труб відбувається значна втрата води. Крім того, через відсутність коштів значна частина глибинних насосів не ремонтувалась. А ще – неплатежі населення, недосконала тарифна політика підвели комунальні підприємства району до банкрутства. При наявності цих негативних чинників така доля може чекати і їх наступників.

Протягом останніх 4 років районною державною адміністрацією спільно з місцевими радами чимало зроблено для покращення надання населенню району послуг з водопостачання та водовідведення. В зв’язку з банкрутством Кодимського ВУЖКГ та Слобідського ПЖКГ для поновлення водопостачання та водовідведення були укладені договори з КП СПМК «Укрхліббуд» та новоствореним слобідським «Водоканалом».

В 2006 році в м.Кодимі капітально відремонтовано 11,06 км водопроводу на суму 689,7 тис. грн., зусиллями ТОВ «Стандарт» в с.Івашковому 0,25 км на суму 20 тис. грн., в с.Грабовому – 0,5 км на суму 40 тис. грн.

В 2007 році капітально відремонтовано водопроводи в с.Івашковому (2,66 км на суму 248,5 тис. грн.), в с.Грабовому (2,08 км на суму 178,5 тис. грн.), в с.Сербах (1,95 км на суму 238,5 тис. грн.), в с.Тимковому (2,84 км на суму 288,5 тис. грн.), в с.Лисогірці (3,4 км на суму 278,5 км), в м.Кодимі (1,16 км водопроводу і ремонт обладнання насосних станцій на загальну суму 569,9 тис. грн.).

В 2008 році з великими зусиллями почато реконструкцію міських очисних споруд на суму 150 тис. грн. В 2009 році в зв’язку з відсутністю бюджетного фінансування роботи в даному напрямку практично не виконувались, окрім капремонту водопроводів по програмі ТАСІС. За цією програмою відремонтовано 1,36 км водопроводу в Крутих на суму 150 тис. грн. та 2,31 км в Шершенцях на суму 150 тис. грн.

Таким чином за останні 4 роки відремонтовано 28,66 км водопроводів з водозабірними спорудами на суму 3204,1 тис. грн.

В Кодимі досягнуто якщо не цілодобової то, як мінімум, прогнозованої подачі води. На 15% зменшено втрати води в магістральних водопроводах. В даний час основне джерело втрат води – це підвідні водопроводи, які з’єднують магістраль з споживачем і, які виконані в основному з сталевих труб. Через так звані капіляри втрачається до 10% добутої води. І тому наразі стоїть важливе питання – заміни підвідних трубопроводів. Районною державною адміністрацією надані пропозиції обласній державній адміністрації про включення в обласну комплексну програму капітальних ремонтів водопровідних мереж практично у всіх селах району.

Отож в планах ще дуже багато потрібно зробити для повного відновлення якісної системи водопостачання та водовідведення.

Насамперед – продовжити роботу по встановленню засобів обліку води; проводити постійну роботу з споживачами води по заміні старих підвідних трубопроводів на нові; завершити розробку, затвердити та ввести в дію нові, економічно обґрунтовані тарифи на водопостачання та водовідведення в м.Кодимі; проводити постійну роботу, яка сприятиме стовідсотковій оплаті споживачами за спожиту воду та водовідведення, а також забезпечити стовідсоткове укладення договорів на надання послуг. Також важливим елементом досягнення подачі якісної води населенню є проведення робіт з огородження санітарних зон водозабірних споруд. Якщо навіть цей, далеко не повний перелік заходів буде виконаний, то можна очікувати реальних результатів, що задекларовані у відповідній Програмі. А все це тільки на користь громаді.

О.Патківський.

Коментарі
Коментарі відсутні
Додати коментар
Будь ласка, спочатку авторизуйтесь на сайті через власний обліковий запис, щоб отримати можливість додавання коментарів
Поділитися в соціальних мережах
Партнери проекту
Незалежна Україна

Останнє фото


Альбом: Земля наших предків

Розклад руху

Залізниця

Автостанція

Спецпропозиції
В цій категорії оголошень немає.
Актуальні вакансії
лого служби зайнятостіКодимський центр зайнятості інформує.

Кодимі потрібні :

лікарі, вчителі, продавці, юристи

Звертатися за адресою: вул.Леніна, 69.
тел. 048 67 26713

RSS канали
Підпишіться на наші новини

Останні новини
Останні статті